0

Deranged

I många år var denna film den mest sanna filmatiseringen av Ed Geins galna brott. Inget överdrivet men inte för barnvänligt. Det enda som verkligen är skruvat är alla personers namn, Ed Gein t.ex heter här Ezra Cobb och Bernice Worden heter Sally. Ezra spelas av Roberts Blossom som är mest känd som gamlingen som räddar Kevin från rånarna i Home Alone. Nog snick snack dock, hur fan är filmen?

Why the long face?

Ezra Cobb bor hemma hos sin överbeskyddande mor och han skulle nog ta första priset som årets morsgris. Men när Fru Cobb ligger på dödsbädden och berättar om hur alla världens kvinnor är horor och ger Ezra order om att hålla pillevinkeln i styr på livstid så Ezra blir då kvinnohatare. Men när Fru Cobb lämnar jordlivet blir saknaden för stor så Ezra tar sin spade och gräver upp modern och sätter henne i sin vanliga plats och tror hon är i livet. Men Ezra slutar inte där utan hans mamma måste ha vänner så fler kroppar inskaffas men bäst-före-datumet är för kort så han börjar döda kvinnor genom att förföra dem som ”snälla gubben”-ärketypen. Han pyntar  även huset med kroppsdelar han stulit frånkyrkogården och dessa scener där Ezra sitter och inspekterar/pratar med kropparna är filmens höjdpunkt tycker jag, Blossom ser ut som att verkligen tro att det är riktiga människor han spelar mot. Men hans kontakt med sina grannar kan bli hans nerfall då de tycker han blivit mer och mer kuslig och mer enstörning sedan hans mamma dog.

 Blossom ser ut att njuta att spela rollen som en av de mest brutala mördare i historien

Filmen är inte en skräckfilm om jag får säga det utan en psykologisk thriller. Det finns inga jumpscares eller hastiga rörelser utan filmen levererar en grotesk känsla som ger en sötsur smak efter man har sett den. Jag såg trailern först för många år sedan på den nu nerlagda MonstersHD, en tv kanal i USA som endast spelade skräckfilmer och monster filmer och de få bilder den korta reklamen visade var nog för mig att ladda ner den direkt och vad jag fick var en mycket negativ film. Den försöker none-stop att äckla sina tittare och det lyckas den mer då många scener får en att rynka pannan gnida sig i soffan. Ed Gein var en psykisk störd man vars galenskap kostade människor livet och denna film gör ett bra jobb att visa människor(inklusive mig) som inte vet vad en av amerikansk historias värsta seriemördare utförde för dåd. Skådespeleriet är helt OK, bara ok men Blossom som spelar Gein AKA Cobb får nog priset som filmens bästa skådis. Deranged är en seg film med mycket obehag istället för splatter och jumpscares som ger en bitter smak när eftertexterna börjar. En mycket underskattad Explotation film. Ed Gein skulle också insperera många MÅNGA andra filmer om han eller brott baserade på hans brott, de allra mest kända är såklart Buffalo Bill i Silence of the Lambs, Norman Bates i Psycho och såklart Leatherface i Texas Chainsaw Massacre, den avslutande filmen i Filmfetts Halloween parad. Deranged får en svag 3 av 5 guldkameror

Markus