0

De Omutbara (the Untouchables)

Al Capone härjar i staden och han har sådan makt att han och hans kumpaner går säker från lagens lösa arm. Eliot Ness har dock tröttnat och vill ha Al bakom galler och har Ness bestämt sig ska det fan ske! Han har et förslag att skapa ett team med omutbara snutar som ska motstå förbjuden frukt, det vill säga mutpengar och vad han får är en irländsk snut spelad av f.d James Bond, Sean Connery, en super snut spelad av Andy Garcia och en bank snubbe spelad av Charles Martin Smith. Tillsammans utför de razzior mot Capones män men Banksnubben Oscar bara gnäller om Capones obetalda skattebrott etc.  Capone får nys om detta och beordrar Ness död, en uppgift lättare sagt än gjort så de får prioritera med lättare byten så länge som Connerys Jim Malone som dricker sprit (fast än det är förbud på det). Det roliga är att man kan avgöra vilka karaktärer på Ness sida som kommer dö, dricker de sprit är de dökött som om de straffas för att själva bryta mot lagen när de själva ska skydda den. Efter ett dödsfall som jag inte kommer avslöja får dock Ness ett tecken från ovan som kan sätta Capone bakom lås och bom, men kommer han leva länge nog att få Capone till rättssalen åtminstone?

 "I want you to find this nancy-boy Eliot Ness, I want him DEAD! I want his family DEAD! I want his house burned to the GROUND!"

Robert De Niro gör nog den bästa tappningen utav Al Capone i den här filmen men det var Sean Connery som fick all ära för sin roll som Malone, en karaktär skapad endast för denna film.  Kevin Costner är som omväxling INTE tråkig i denna roll men endå stel i både ansikte och kroppsspråk. Filmens höjdpunkter ligger i dess actionscener och De Niro som är helt bortom kontroll, som ett barn på sin födelsedag när lekarna ska börja, De Niro är i centrum och ingen vågar försöka norpa en bit av hans kaka.

 "You can get further with a kind word and a gun than you can with just a kind word."

Som några av er redan vet är filmen baserad på en tv serie med samma namn, inte hört om den? Du missar inget.  Nackdelarna sitter i dess seghet, visst man måste få lite vila efter scener som den berömda trappscenen med allt från patroner och barnvagnar, men tiden man får till att andas ut skulle räcka till att laga lasagne. Kort sagt, De omutbara är en verklighetstrogen och spännande gangsterfilm med finemang skådespel och en av Di Palmas bästa tillsammans med Scarface(Raising Cane är en guilty pleasure) och får 4,5 utav 5 guldkameror.

 Markus