0

BEYOND THE VALLEY OF THE DOLLS

Folk som känner mig vet att jag oftast nämner Roger Ebert eller Gene Siskel när jag pratar om film….så ofta att personer rent sagt ignorerar mig så fort jag kommer till tal för de vet att jag kommer nämna nånting jag läst/hört dem säga. Men trots att dessa 2 männ var historiens mest respekterade filmkritiker……finns det en baksida, ialla fall för Roger. Roger var nämligen vän med Sexplotation- filmskaparen Russ Meyer och tillsammans gjorde de 3 sleeze filmer som vi nu ska gå igenom. Vi börjar med det första resultatet av deras arbete..BEYOND THE VALLEY OF THE DOLLS!

 

Filmen börjar med ett montage av delar av filmens klimax. Texten säger också att filmen inte är en uppföljare till Valley of the Dolls. Vi börjar med en bom där våra huvudkaraktärer, bandet The Kelly Affair som består av Kelly, Casey och Pet som spelar på en typisk 70-tals fest för att sedan ge sig ut på äventyr i Los Angeles för att testa lyckan. Tillsammans med deras Maneger, Kellys pojkvän Harris röker de på och nuppar som bara den som alla gjorde under 70-talet enligt Grindhouse. Med hjälp av Kellys moster Susan som presenterar dem för Z-man. Vad som följer är Sex, musik och knark.

Efter att Kelly Affair spelat på Z-mans party tar Z-man över rollen som deras Maneger och ändrar deras namn till Carrie Nation. Men Harris känner sig som en groupie men som tur limmar Kellys moster Susan på han och detta kan bara vara problem. Så The Carrie Nation gökar sig igenom till stardom men efter Harris ser Kelly hångla med Lance Rock på en fest försöker han begå självmord i Live-TV vänds deras värld upp och ner, Z-man går bärserkagång och från ingenstanns dyker en fd. Nazi upp.

Kommer Z-man bli för mycket? Kommer allt sluta lyckligt för våra tjejer? Varför springer det runt en nazi i Z-mans trädgård?

"this is my happening and it freaks me out"

John Lazer berättade efter Meyers död att hans roll som Z-man i denna filmen förstörde hans karriär  och New York Times skrev ” Don’t miss missing it

Mike Royko, en personlig vän till Roger Ebert skrev i en artikel

"WE GOT THERE A FEW MINUTES LATE. A breast was already bounding across the screen.

“Did we miss the first act?” I asked.

“Yes,” answered a voice from the darkness, “the first abnormal one.”

Royko sammanfattade också första halvan av filmen I texten så här

“Bare breasts...bottoms...naked couples...in bed...in bubble bath...in Rolls-Royce...two young men, good grief...haystack...toe fetish...old man, young girl...young man, old girl...young man and old m...only half over...””

Men trots sina dåliga reviews har den Beyond the Valley of the Dolls blivit en kult klassiker och Razzie Komittén ledda av Razzia Awards grundare John Wilson har namngivit den en av de ” 100 enjoyeble bad movies” och självklart är den bra, Russ Meyer brukar göra underhållande dåliga filmer och med manus av Ebert slår Beyond the Valley of the Dolls på stort. Den kallar sig en parodi av Hollywood filmer om sex, droger, framgång etc så att mycket utav elementen som uppstår i Beyond är accseptabelt. Filmen får 3 av 5 guldkameror.

Mellan akten blir lite kaotisk men underhållnings nivån sänks aldrig.

 Markus