0

Westworld

I framtiden kan du glömma Skara sommarland och Liseberg, om ett par år kan du åka till Delos! Där har du chansen att verkligen leva dig in i vilda västen och skjuta sönder robotar som ser precis ut som människor och blöder till och med! Det finns flera olika teman som Westworld, Roman World, medieval World där man kan leva ut sina drömmar att döda någon och de enda som lider är robotarna. Men en dag går det snett i modersystemet och programmet ballar ur vilket betyder att allt från ormar biter kunder och de prostituerade vägrar erbjuda hot-robot-sex. Peter Martin och John Blane, en man som tidigare besökt denna underliga nöjespark, som just nu befinner sig i vila västern temat står nu öga mot öga mot Gunslinger. Gunslinger är en av parkens androider som blivit sönderskjuten 1000 tals gånger, 2 utav Peter under deras resa, men nu när programmet är väck är det Gunslingers tur att ha överhanden. Under filmens gång får vi se hur det ser ut i de övriga 2 Worlds och hur maskinerna börjar reagera på egen vilja. Det går så långt så det blir svårt för karaktärerna att veta vem som är maskin och vem som är människa. Gunslinger får dock in en döende kula på John vilket lämnar Peter ensam kvar och tar till flykt ut i öknen och genom de andra världarna med den galna och ostoppbara roboten hack i häl.

 "Boy, have we got a vacation for you."

Nu är jag verkligen och gräver i Robin territoriet, Androider och underliga framtids visioner?  Det verkar dock inte vara för mycket sci-fi och majoriteten av all action utspelar sig i vilda västern miljön. Yul Brynner har världens bästa pokerfejs och rör nästan ALDRIG en min vilket gör honom ännu mer läskig. Släng dig i väggen Terminator och T-1000, Gunslinger styrs inte längre utav ett program. Musiken varierar allt ifrån western piano till 70-tals techno musik som endast mörka sci-fi filmer från 70 talet kan ha. Filmen är idag en kultklassiker och är oftast sedd som en av 70-talets bästa sci-fi rullar(fast den till ¾ delar består av western)……men inte i klass med Star Wars. Filmen har inspirerat andra filmer från Halloween där Michael Myers oslagbarhet är baserad utav Gunslinger och troligen Cowboys vs Aliens, ett annat Western äventyr med sci-fi element in slängt.

 "We aren't dealing with ordinary machines here. These are highly complicated pieces of equipment.Almost as complicated as living organisms. In some cases, they have been designed by other computers. We don't know exactly how they work"

Westworld får 3 guldkamror utav 5. Inget mästerverk men mycket, mycket underhållande och paranoid. Westworld fick en uppföljare, Futureworld som inte nådde upp till sin föregångare och kanske får även denna film sin dag på FILMFETT.

 
Markus