0

Shadow of the Vampire

Visste du att allas favorit stumfilm är en snufffilm? Tydligen var skådisen som spelade Orlok(aka Dracula) i Nosferatu en riktig vampyr och detta var hans enda film(fast Max Schreck var veteran skådis på scen och medverkat i flera filmer innan).  Vi får följa F.W Murnau i hans besatthet att färdigställa Nosferatu och hålla stjärnas riktiga identitet hemlig för alla andra.

 "If it's not in frame, it doesn't exist!"

Efter att filmskapare F.W Murnau nekas tillåtelse att göra en filmversion av Bram Strokers Dracula men klipsk som han var bytte han bara namn på alla karaktärer.  Men efter att ha filmat en dag verkar Murnau ha bråttom hem för att förbereda något och lämnar Udo Kier(världens enda tysk verkar det som) som är ansvarig för kläder. Men filmcrewet får veta lite mer om filmens vampyr och att skådespelaren de skaffat heter Max Schreck, en karaktär skådespelare från Tjeckoslovakien som vill vara ifred nonstop och kommer bara filmas på natten, verkar som en reko kille det, inget kan gå fel. När det är dags för Schrecks scener får crewet som aldrig träffat honom en shock då han ser grotesk ut och mycket realistisk, endast Murnau vet att Shreck är en riktig vampyr som utgör en gigantisk fara för alla i hans närhet men Murnau bryr sig mindre än Robin bryr sig om min non-sci-fi filmer. Men Murnau och Schreck går varandra på nerverna då delar av crewet dör hit och dit och det enda Murnau bryr sig om är att färdigställa sin film, Nosferatu.

 "I feed like an old man pees - sometimes all at once, sometimes drop by drop."

Filmen är baserad på myter som gäckat filmen sedan den kom ut som om att Nosferatu verkligen hade en riktig vampyr i sig för Max Schreck var så bra i den, detta var inte fallet och filmen är en fiktivit men underhållande vinkel. William Defoe fick så mycket god kritik och var nominerad för en Oscars nominering, 1 av 2 Oscars nomineringar filmen fick, den andra var för filmens makeup. Scenerna som representeras från filmen är nästan identiska med originalet och alla skådisar ser lika ut sina riktiga motsvarigheter. Alla filmens prylar är byggda för hand och ger verkligen känslan att detta utspelar sig på en filminspelning under filmens yngre dagar. William Defoes roll som den själviska Orlok ger filmen en värdig antagonist och John Malkovichs F.W Murnau framstår som filmens hjälte fast han är lika självisk men visar lite medkänsla när viktiga personer dör….men blir sur när nödvändiga personer så som ljuskillen hamnar på Orloks meny. Filmen får starka 3,5 av 5 guldkameror för dess sätt att kopiera materialet så bra att man skulle kunna klippa in filmens filmade material i original Nosferatu utan att det skulle märkas och den eviga duell som pågår genom filmen mellan Orlok och Murnau….och så är ju hela filmen underhållande för hela slanten med. Det är även kul att se en grotesk vampyr då det tydligen är lag på att vampyrer måste vara snygga modeller som i Van Helsing eller Twilight eller muskel knuttar som i Blade. Seriöst ge oss lite fler groteska vampyrer som i Dusk Til Dawn eller Werner Herzogs Nosferatu The Vampire. Nu tappa jag tråden, se Shadow of the Vampire, bra film, mycket starka och underhållande scener.

 Markus