0

Nosferatu, The Vampyre

Werner Herzog slog igenom stort med Aguirre, Wrath of God. Tillsammans med Klaus Kinski blev de båda giganter inom tysk filmindustri. Deras andra sammandrabbning skedde då Herzog remak-ade en tysk klassiker…Nosferatu och vem passar inte bättre än Dracula än skådisen som sugit livet ur majoriteten han jobbat med? Jo Kinski.

"Listen. The children of the night make their music"

Historien har du hört 10.000 gånger förut, Johnathan Harker åker till Transsylvanien där han ska sälja ett slott i Tyskland till en Herr. Greve Dracula, spelad av en utmärkt Kinski. Harkers fästmö. Lucy bor i slottet bredvid med sin familj. En av de första skillnaderna är att Reinfeld här är Harkers boss och blir förslavad senare i filmen. När Harker väl kommer till Rumänien säger varenda bybo ” stick medans du kan” och ” gå inte till slottet, Greven är en vampyr” men fuck that säger Harker och åker dit endå. Väl vid slottet möter han en läskig figur som uppger sig vara Dracula och allt verkar mysko då inga tjärnare jobbar på slottet som verkar vara obebott annat än Dracula han själv. Vad som startade som en trevlig middag med kontrakt och fastighets papper går dock snabbt fel då Dracula först får syn på ett foto av Harkers fru Lucy och luster väcks inom honom, men efter att Harker skär sig på en kniv tar Dracula det i egna händer….och med sina händer stoppar Dracula Harkers blodiga hand i munnen och suger. På kvällen får Harker mardrömmar vilket han delar med sin festmö i tyskland(historien utspelar sig nu i Tyskland, inte London) och bestämmer sig att undersöka Dracula lite mer. Efter Harker hittar Draculas kista hajjar han äntligen att byborna hade rätt, men Dracula lyckas låsa in Harker och sticka till Tyskland tillsammans med tusentals råttor som alla bär på en ny pest. Efter mycket udda händelser kallas Abraham Van Helsing till plats för att undersöka varför Lucy helt plötsligt inte mår bra och hans diagnos är att hon är under Draculas förhäxning.

 "Death is not the worst. There are things more horrible than death"

Nosferatu The Vampyre än en mycket vackert gjord film och ett av Tysklands bästa bidrag till filmvärlden. Just när man tänkte att Nosferatu inte behövde en Remake kommer Herzog och Kinski och rör om i grytan och levererar en film nästan bättre än orginalet. Utav alla 4 Dracula filmer som kom ut 1979(denna, Love at First Bite,  Nocturna och Graf Dracula) tar denna lätt hem segern som bäst utav bunten. Tyvärr uppstod det kontroversiella nyheter runt filmen då filmens många råttor behandlades mycket illa(så illa att de bidrog till kannibalism för att överleva) och förhoppningsvist har Herzog lärt sig att behandla djuren bättre. Varenda skådis i filmen gör ett finemang jobb från Van Helsing till Isabelle Adjanis Lucy (en kanon pingla i klass med Rosario Dawson i Death Proof) Mörk, poetisk och allmänt en bra vampyr film med en atmosfär tagen direkt ur en sagobok. Herzog försöker inte överträffa Murneus klassiska version utan bara uppgraderade den för 70-talets publik som inte ville se gammla svartvita filmer längre och med ingen budget har de endå åstakommit filmset bättre än många andra filmer från 70-talet.Filmen får 5/5 guldkameror som en av de bästa vampyr filmerna nånsin och en av mina favorit filmer från Tyskland, ett språk som framställs mycket vackert i Nosferatu, the Vampyre.

 
Markus