0

Goofy Movie

Så här nära jul vet ju alla att det är dags för en sak…DISNEY! Och inget annat företag har en sån variation som Disney från Aladdin, Lejon Kungen, Ringaren i Notre Dame och övriga klassiker….och så finns ju de filmerna ingen snackar om nu för tiden så som Dinosaurier och Långben The movie. Långben filmen är typ som en uppföljare till Långbens galna gäng tv serien som jag oftast tittade på som barn och filmen var ett måste att se! Jag gillade den verkligen då, men hur ser den ut idag? Hoppa in i julandan i ett av Disneys minst kända filmer!

 " Denna scen borde INGET barn se, första steget in i vuxen livet för mig, Långben är förbannad på riktigt!"

Max som vi följde i Långbens galna gäng som barn är nu tonåring och går i collage. Han vill bara ha ett eget liv och drömmer konstant om skolans hetaste brutta Roxanne(dömd till att bli porrskådis med ett sådant namn) men hans pappa klantar alltid till det. Max kompis PJ väcker han en dag och säger att han är sen för ett busstreck de 2 ska utföra. Långben stampar in och råkar sabotera en planch utav Powerline, världens hetaste artist just nu och detta kanske låter som onödig information men Max busstreck får faktiskt ut på att han ska klä ut sig till Powerline och ge skolan ett framträdande som aldrig förr…..fast då det går åt helvete hotas Max med elektriska stolen. Personligen visste jag inte att filmen utspelade sig i Texas men man lär sig något nytt varje dag! Men Max har lovat Roxanne att han ska vara med i Powerlines live framträdande så han måste försöka komma till Los Angeles. Långben däremot har andra planer att åka på fiskesemester i Idaho för att få bättre relation och få honom ur problemen som uppstod. Max gillar dock inte detta och deppar hela resan medans Långben försöker konstant att peppa upp sin son genom att göra honom till den officiella kartläsaren. Med kartan i handen har han makten att bestämma vägen de tar, denna väg kan antingen leda till Idaho där fiske väntar eller Los Angeles där Powerlines koncert utspelas.

"You're my son, Max. No matter how big you get, you'll always be my son." I ett av filmens mest snyft-framkallande scener får man verkligen bita sig i läppen för att inte tappa greppet.

Animationen är verkligen finemang men filmens starkaste sida är far och son relationen som verkligen byggs upp i filmen. Att se Max hårdsmälta när Långben tar med honom till den töntigaste showen någonsin är bara början på ett äventyr som går så långt så att till och med Långben blir förbannad, vilket gör honom till en mer 3d dimensionell än i tidigare kortfilmer där han var mer en slagpåse eller en guide genom familjeliv där han mer skakade av sig men här blir han deppig och det är som att se Batman pissa på sin familjs grav. Långbens desperata försök att få hans son att gilla honom är faktiskt lite sorligt men när huvudkonflikten upptrappas är det mycket mer spännande än i de flesta andra Disney filmer som i eliterna inom Disneys filmer (lejon kungen, Ringaren i Notre Dame och Tarzan). Att se Långben så nära döden(på ett seriöst sätt) var en av de tuffaste scener i min barndom att sitta igenom. Musiken är lättglömt förutom en av låtarna ” on the open Road” som verkligen presenterar ett par intressanta karaktärer som är på väg till en egen resa. Tyvärr har Pauly Shore en roll i filmen som en karaktär jag ALDRIG har gillat, jävligt irriterande trots hans pytte lilla roll. Svarte Petter och PJs ”cameo” är lite för kort då deras karaktärer hade mycket större roller i serien men man uppskattar det lilla man får se utav dem och Svarte Petters sätt att övertala Långben är mycket underhållande. Att göra en Långben film låter inte som en toppen idé men de har verkligen gjort det bästa med karaktären utan att förändra honom för mycket. Filmen får 3,5 utav 5 guldkameror. En av mina personliga favoriter inom Disney universumet med många hjärtvärmande scener och många "NAAW"(fast på ett manligt sett såklart) och en familje konflikt som verkligen är bortom det vanliga Disney problemen så som galna Farbröder eller eller kåta gubbar men en vanlig far och son relation som vilken annan. En film fler borde se.

 Markus