0

Party of 3: Evil Dead VS Re-Animator

Det är Trilogi VS Trilogi här på flmfett. 3 on 3 ställer upp 2 liknande trilogier, i detta fall Re-animator Vs Evil Dead. Dessa 2 film serier är mycket lika om man tänker efter. Båda handlar om olika medel att återuppväcka de döda som då går berserk. Båda trilogierna fokuserar på 1 arrogant huvudkaraktär som inte bara är själviska men också skulle ge sitt liv för sitt livsmål, I Evil Dead vill Ash Williams bara komma hem helskinnad och i Re-Animator vill Herbert West få sitt medel att funka. För att inte nämna att båda är baserade på H.P Lovecrafts böcker, Re-animator på boken Herbert West, Re-animator, och alla filmer i Evil Dead fokuserar på boken Necronomicon, de dödas bok som också dyker upp i många Lovecraft verk. Men vilken trilogi kan ta hem priset som gore-trilogiernas mästare? Re-animator VS Evil Dead här kör vi.

Best main character- Som ung fick jag först höra om Evil Dead när E-type hade ett inslag i aftonbladet då han skulle göra en musik video baserad på första filmen. Musik videon blev dock aldrig av men det stoppade inte mig för att gräva vidare i Evil Dead fakta och tillslut köpte jag dem. Ash Williams spelad av Bruce Campbell och han gör bland de bästa komiska framträdanden på film i uppföljarna som slår stort på komiska inslag jämnfört mot sin första chans som är en av de kusligaste filmer från 80-talet. Re-animator blandar sex, våld, zombies och mycket gore tillsammans med H.P Lovecrafts enastående berättelse om Arkhams sjukaste doktor. Herbert West spelas av Jeffery Combs som spelar mer seriöst och tänker bara på att göra sin mystiska soja perfekt. Men vart han än går skapar hans medel mer trubbel än nytta. I första Evil Dead framstår Ash som " the Man of reason" och tar oskulds rollen som sista överlevande. I de 2 andra filmerna och alla serietidningar byter han dock personlighet till en egoistisk, sarkastisk kvinnotjusare. Herbert West byter dock inte personlighet som tur är. Detta var dock den svåraste kategorin att välja mellan, West kommer direkt ur kungen av skräck H.P Lovecrafts inre sinne. Ash Williams komiska sätt och är som skapt för komik i de miljöer han hamnar i.

Vinnare- Herbert West. Så psykiskt fastspänd att bli rik på att återuppliva de döda och hans sinne att skapa kaos där frid råder. Han bryr sig inte om andra människors känslor och kan övertala en sörjande att få tillstånd att använda den dödes kropp som en försökskanin. Ash Williams är roligast men trots att han länge varit en av mina favoriter så slår inget West som hamnar 11 på min lista över 10 karaktärer man vill slå på käften. Han påminner mycket om Peter Chushings version av Doktor Frankenstein från Hammers Frankenstein filmer.

"I gave him life."

Best suporting characters- All fokus läggs på Ash Williams i Evil Dead filmerna, men bikaraktärerna är de som sätter Williams i sitsar som ofta leder till komik. Birollerna i Re-Animator får mer screen-time och mer av en karaktär. Men den faktor jag ens inkluderade denna kategori är skurkarna. Evil Ash, en klon av hjälten och Dr. Carl Hill, en högt uppsatt doktor som enligt West endast tagit sina teorier från West tidigare chef.  Ash Williams slåss helt enkelt mot sig själv och West mot sin översittare i odöd form. Båda väcker en odöd arme, men Evil Ash anfaller ett kungarike, Hills arme tar inte ens över sjukhuset.

Vinnare- Evil Ash. En ond kopia av vår hjälte så vi får 2 Ash Williams av priset till 1.

"You'll never retrieve the Necronomicon! You'll die before ya get it!"

Funniest movie- Army of Darkness. Den ger helt enkelt upp sin skräck del och siktar in sig direkt på medieval action och Three Stooges komedi. Bäst av allt är att den fortfarande håller sig efter många visningar. Jag har frågat runt och majoriteten av dem som sett Army Of Darkness anser att den är en av de roligaste filmer någonsin. Re-aminator sägs också vara komedier.....men jag hittade inget homeriskt i nån av filmerna förutom Wests komiska besatthet av sitt medel och hans arrogans. Army of Darkness tar helt hem titeln, men Evil Dead 2 är också hysteriskt rolig vid vissa tillfällen.

"Groovy"

Scariest movie- Första Evil Dead är en sten rak skräckfest med atmosfär, realistiskt smink och utomstående kamera arbete. En film som Evil Dead som verkligen försöker vara skrämmande jämnfört mot dess komiska uppföljare. Med många olika jumpscares och traumatiska scener som då träden våldtar en av filmens karaktärer har Evil Dead oftast hamnat på listor av världens läskigaste filmer. Tyvärr har inte Re-Animator knappt hamnat på en av de listorna men är ändå en av de mest kända kult filmer.

"Klaatu barada nikto"

Worst Movie- Beyond Re-animator har inte bara det minst imponerande sminket utav de 5 övriga filmerna. Det ser ut som en tv-film från SyFy, kända för sina dåliga 3D effekter. Beyond lyckas också få ett fängelse kravall att verka ointressant fast det springer runt massor av zombies. Herbert West är densamme, lika självisk som alltid. Men ja, karaktärerna som ska vara intressanta är ointressanta och gore faktorn är låg och mycket billigt gjort.

"She's not getting any fresher."

Plot- FORTSÄTTNING FÖLJER

 

Det har dock skett en crossover i serietidnings format. Herbert West slår sig samman med A Great One, Yogg-Saroth från H.P Lovecrafts historier.