0

The Mask

Hands down, The Mask är min absoluta favorit inom Jim Carreys hink av filmer. 3D effekterna är revolutionerade för dess tid men glöms oftast bort som en milsten inom dator teknik inom film. The Mask är baserad på en serietidning som utges av Dark Horse, samma företag bakom Hellboy och 300 tidinginarna som blivit kända filmer. Men the Mask är rolig för att den gör den snällaste person till den sjukaste tecknade figur som kunnat framstått i riktiga livet genom att agera ut personens inre jag.
"SMMMMOOOKIN"
Stanley Ipkiss är en loser vars enda vänn är hunden Milo, en mycket vältränad hund vars mod kan mätas med Rin Tin Tin och jycken från The Artist. På jobbet möts Ipkiss var dag med en skrikande boss, en tjejtjusande partygalning och hemma blir an utskälld av sin surkärring till hyresvärd. Men Ipkiss liv förändras när Tina, en maffiaboss flickvän kommer till banken och stöter på Stanley för att kunna smygfilma åt sin pojkvänn. När Ipkiss med arbetare ser henne i en tidning tvingar han med stackars Ipkiss till att hänga med till den största klubben i stan där Tina sjunger och maffians huvudkontor är och efter att bli utkastad och att hans lånebil fallit samman hittar Ipkiss en lustig mask i vattnet som han tar hem. När han väl tar på sig masken förvandlas han till en figur med grönt ansikte som tagen ifrån en gammal Snurre Sprätt film fast med elaka motiv. Han avbryter Maffians rån av banken och drar in på Coco cobanana baren där Tina sjunger och dansar med henne framför Maffia ledaren.  Med hjälp av sin mask måste Stanley Ipkiss besegra Maffian, undvika att arresteras av ett par komiska poliser, mycket komiska poliser och försöka få sitt liv på rätt väg.
"LOOK MOM I'M ROADKILL HA HA HA"
The Mask kom ut 1994, och har länge varit en av mina favorit komedier. Efter år hittade jag äntligen Dark Horse tidningarna och köpte dem och märkte att tidiningarna....är störda, The Mask sprättar upp folk, kväver gammla tanter, spränger en hel bröllops cermoni i luften. The Mask filmen har tonat ner mycket av det grafiska våldet ifrån serien men är endå en mycket mörk serietidnings adaption.  Med våld, mycket vapen och humoriska lines och hur Carrey agerar med masken på framstår som en tecknad film på riktigt och framstår som en barnslig barnförbjuden film. Det finns inte ord för hur mycket nöjje The Mask lockar fram, minnesvärda stunder som sångnummret med hela polis kåren till det spännande klimaxet lockar alla fram skratt samtidigt som adrenalinet pumpar i kroppen.

The Mask får 4,5 av 5 Guldkameror för att vara så njutbar, Alla karaktärerna lockar fram skratt från den elaka gangster ledaren, till hunden Milo men absolut bäst i filmen är Jim Carrey i en av de roller som gjorde honom så känd som han är idag.
Ett smakprov hur grova MASK serietidningarna kunde vara.
 
 
Markus