0

Animal Farm(1999)

Djurfarmen skrevs på 40talet av George Orwell som en statir av ryska revulotionen, där sovjet framstår som en bondgård och varje djur framstår som en folk grupp, hästen represinterar arbets gruppen som blev lurade och hjärntvättade till att jobba ihjäl sig, Åsnan är en hint mot de äldre som var skeptiska, hönsen reprisinterar de kvinnor som blev utnyttjade till att lyda staten. Grisarna dock reprisinterar viktiga människor, Snowball, den goda grisen har spår av Lenin i sig, Old Mayor är Marx och Napoleon är Stalin.
Det hela börjar med att Old Mayor, den äldsta och klokaste på gården kallar till möte i stora ladan och berättar om hur utan människor kommer alla djuren vara fria och jämnlika och slippas slaktas när bönderna inte längre behöver dem. Samtidigt har deras ägare, bonden Jones(Pete Postlethwaite) har en fest, men tvingas gå ut och kolla varför alla djuren är så högljuda i ladan, men råkar snubbla och skjuta Old Mayor. Dagen efteråt inleder grisen Snowball(röstad av Kelsey Grammer) revulotionen, i bakgrunden står Napoleoon(röstad av Sir. Patrick Stewart) och hans fege kompanjon, Squealer( Ian Holm) och efter att gården har blivit övertagne av djuren och Bonden Jones blivit utslängd börjar djuren sätta sina planer i verk och skapa 7 budord. Men när Napoleon finner kull med valpar tar han in dem och tränar upp dem till vakthundar för att kunna jaga bort Snowball. Med Snowball borta tar Napoleon över med järnhand och med hjälp av Squealer manipulerar de djuren till att allt blir bättre fast det endas går uppför för grisarna. Men tillslut börjar de bryta mot sina 7 budord, 1 efter 1 och sakta blir grisarna mer lik sin gamle ägare, Jones.
I will work harder.
 
Animal Farm är min absoluta favorit bok, men hur är denna film version? En stor förändring är att en hund nu har fått huvudrollen, med rösten av Julia Lous-Dreyfus och hon är lika intressant som en tegelsten, men resten av historien är mycket lik boken, lika skrämmande och lika tragisk. Från då grisarna visar hönsens avrättning för de andra djur för att visa vad de gör med förädare tills då de säljer sin döende häst till limfabriken för whiskey. Napoleon är en av de grymmaste skurkarna i både litelatur och film. Squealers " Big Brother" sändningar är nästan nervchillande och ett gott tillägg som inte var med i boken.  Musiken är bland de bästa soundtracken som spelats i en TV-film. Det är både episkt och kusligt, och spelar verkligen med karaktärerna och sätter sin kusliga atmosfär. Ian Holm gör det bästa framträdandet i filmen då hans karaktär är så äckligt manipulerande och lugn, han ver att han kommer kunna få det exakt hur han vill och vet att han kan komma undan med att bryta mot djurens regler. Hela filmen har en negativ atmosfär om sig och påminner verkligen i känsla om filmen 1984 också baserad på en bok av George Orwell. 1954 kom en tecknad film ut och blev den första animerade långfilm i storbritannien. Den var dock mycket olik boken och mer lätthjärtad trots att den också var mycket mörk för att ha varit en gammal tecknad film. 1999 versionen här är mycket mycket mer överlägsen.
None of you want Jones back, now do you?
Animal Farm får 4,5 av 5 guldkameror, men musiken får 5 av 5 guldbandspelare. Filmen skiljer sig lite från boken, och det finns mycket som kan ha förbättras, dockorna (gjorda av Jim Hensons Creature shop, som skapade mupparna) är mycket snyggt gjorda. CGIn ser man verkligen när det är CGI. Men historien är mycket bra och alla framträdanden är mycket väl framförda. En av de bästa filmatiseringar av en bok.
All animals are equal, but some animals are more equal than others.
 
 
Markus