0

The Fog

Jag har aldrig sett filmen från 2005 och vill inte göra det heller. Recensionerna var inte nådiga! Men som 
Carpenter-fantast ville jag se hur The Fog från 1980 skulle bli. Och resultatet var överaskande! Själv trodde jag att det skulle vara en medioker film i samma stil som Mörkrets Furste, en film jag tillochmed aldrig ville avsluta att se. Men The Fog överaskar dig som en spännande rysare och spökhistoria.
"Hey, there's a fog bank out there."
 
Vi följer en rad individer i det vackra småsamhället Antonio Bay. Radioproflen Stevie Wayne, konstnären Elizabeth,den lokala gentlemannen Nick Castle (vars namn inspireras av Johns vänn och kollega) samt Father Malone. Alla roller är i trubbel utan att de märker det. Filmen inleds med att en rad konstiga fenomen sker. Billarm tjuter,stolar rör på sig och en tjock dimmbank rör sig över havet och dödar en båtbesättning. Snart märker samtliga att dimman hemsökts av pirater från 100-årsdagen av deras död. Deras mål är lika otydliga som deras ansikten, men de vill döda och skrämma ihjäl samhällets invånare.
 
Enligt John Carpenter själv så tyckte han filmen var en okej upplevelse, men ville ha mer skräck och direkt blod.
Annars skulle den inte mäta sig med andra skräckrullar. Därför har vissa scener blod och andra lever mer på 
känslan av obehag. Det är filmens enda nackdel. Den håller sig inte riktigt balanserad. Men som hyllning till
rysliga spökhistorier ger den dig kalla kårar och minnen av spökhistorier som barn.
"I don't know what happened to Antonio Bay tonight. Something came out of the fog and tried to destroy us."
 
Få filmer vågar göra det idag utan det handlar bara om effekter. Att se många kända aniskten från andra Carpenterfilmer är alltid kul! Adrienne Barbereau (Johns ex-fru), Jamie Lee Curtis (Halloween), Tom Atkins
(Flykten Från New York) och George "Buck" Flower (They Live). Det är inte bara Nick Castle vars namn som inspireras av Johns vän. Även en rad andra vänner dyker upp med namninspirationer. 
 
The Fog, en läbbig rulle som passar perfekt på Halloween-helgen! 3 av 5 guldkameror!
Robin!