0

The Dentist/ Tandläkaren

Det våras för halloween! En temavecka är färdig och det kommer bli en överaskning vad för kusligheter som komma skall på den fronten, men vi börjar med en av mina personliga favoriter inom 90 tals skräck.
"I, am an instrument of perfection, and hygiene. The enemy, of decay and corruption. A dentist. And I have a lot of work to do..."
Dr. Alan Feinstone har allt, ett fint hus, en sexig fru, sitt eget tandläkar företag och ett rykte värt att dö för. Men han är också Mysophobia, vilket betyder att har fobi för smuts och misstänksam om att hans fru är otrogen mot honom och för att göra saker värre så har han grova skatteproblem också. Hans paranoia får det bästa av honom efter att ha förföljt sin fru och tappat greppet under en undersökning som får en liten pojke att blöda som en fontän och troligen fått tandläkar skräck för livet.  Men ve och fasa när Dr. Feinstone kommer hem ser han sin fru mumsa på poolkillens prinskorv och börjar planera något mycket speciellt för deras bröllopsdag...en bröllopsdag hon kommer komma igåg. Efter ett nervsammanbrott tar Alan han om sina tråkiga medarbetare då de misstänker ugglor i mossen och sist med inte minst, bankmannen som plågar honom varje dag. Slut jakten involverar en tonårsflicka med tandställning som hon väntar hela filmen för att bli av med. 2 90-tals stereotypiska poliser är honom het på spåren sedan en hund försvunnit i trakten där han bor. Kan Alan få lugn och ro? Kommer fler folk bli av med tänder som ser så fejk ut att det är skratt retande? Kommer Alans fru kunna äta banan efter att alla hennes tänder försvunnit?
"Open wide!"
Så som Fredag den 13ne gav dig kalla kårar om att åka ut mitt i skogen och Nightmare on Elm street fick dig att ligga vaken många nätter är tandläkaren ingenting man ska visa folk för tandläkar fobi men det är en mycket rolig rulle. Skåde speleriet är meeh fast de försöker vara seriösa, dödsscenerna är underhållande och påhittiga och inte för att förstöra för nån, Id'en om att dra ur sin frus tänder efter hon har gett poolkillen oralsex är nästan hysteriskt " Här njut av henne mer". Tandläkaren är inte så känd och det är synd, dess underhållande scenario, dess 90-tals thriller kvalité väcker nostalgi hos 90-tals ungar , Corbin Bensen är den enda vars namn är värd att sätta på DVD fodralet och varför inte? Han är en njutbar karaktär och vars hysteria bidrar till en av de bättre " Men at Work"* filmerna.

The Dentist  får 3 av 5 guldkameror och jag är inte den första svensken som ger de bra betyg, filmen vann the Jury Grand Prize av Sweden Fantastic Film Festival år 1996
 
* Men at Work är vad jag kallar skräckfilmer med Arbeten som tema som t.ex Maniac Cop, Pshyco Cop, Dr.Giggles och Tandläkaren.
 
Markus