0

The Adventures of Pinocchio


Varför ha med en barnfilm på listan över halloween veckans filmer?....Enkelt Pinocchio han själv! Pinocchio är för jävla läskig! Enda sen jag såg denna film som 7 åring har jag tyckt att dockjäkeln varit kuslig med sina döda ögon och läbbiga röst, trots att de försökt göra honom charmig och lekfull men det gör honom bara mer läbbig komplett med ett psykopatiskt skratt.
"How about carving me a girlfriend?"
Martin Laundauo spelar Geppetto, som skapar en docka som helt utan anledning kommer till liv...ja helt utan anledning början han blinka. När Pinocchio ser en duva springer han efter den och springer runt stan....och ingen bryr sig om att en livslevande docka springer runt. Under en gångtur möter Gepetto och Pinocchio två skumma typer som jobbar under en dock mästare vid namn Lorenzini spelad av Udo Kier,,,oh ja ännu en film med Udo Kier, Det borde heta Udo-Keirween. Efter att ha följt sin nyfikenhet hamnar Pinoccio i skolan med en bunt riktiga pojkar och istället för  att vara öveeraskade över att en livslevande docka springer löst mobbar de honom och när han tvingas ljuga och hans näsa växer reagerar verken läraren eller klassen som om ingenting. Efter att Pinocchio skapat kaos på ett bageri och Gepetto blir arristerad blir Pinocchio kompis med en dåligt 3D animerad syrsa. Pinocchio blir förd till rätten där Lorenzini dyker upp och räddar Gepetto mot Pinoccio för att uppträda på hans dockteater. Efter en misslyckad show är Pinocchio på flykt med de Lonzinis närmaste hejddukar hack i häl. Kommer Pinocchio hitta vad han söker i leksakernas land? Kommer Lonzini få tag på våran lille träskalle? Är åsne-transformation scenen lika skrämmande i denna version som den var i Disney filmen?
"There are two kinds of lies: lies that have short legs and lies that have a long nose. And yours are clearly the kind that have the long nose."
Martin Landaou drar nästan samma dialekt som i ED WOOD, och han och Udo Kier är bland det mest njutbara filmen har att bjuda på. Trots att Pinocchio är bland de kusligaste figurer i barnfilms historian så lyckas de få publiken at tycka synd om honom när det krävs, som då han blir utslängd från skolan, det är lite sorligt att se en oskyldig " pojke" som försöker vara snäll och vill lära sig få skulden på det sättet och efter att Gepetto blir inburad pga honom, det finns många sorliga stunder. Martin Landaou är helt klart den bästa skådisen här och framför ett mycket dramatiskt framträdande. Precis som i boken råkar Pinocchio döda Benjamin Syrsa vilket i boken var en stor deal, men i Pinocchios äventyr inte effekterar honom alls och introducerar en mycket irreterande comic-relief.

Pinocchios äventyr är min favorit version utav Carlo Collodis bok. Visst Disney versionen är den mest kända men endå följer den filmen inte boken inte lika mycket som denna + att de sorliga stunderna verkligen sitter i. Också så är det en av de allra första filmer jag såg på bio. Filmens slut är lite av en besvikelse och tycker det krävs en orsak till att Pinocchio kommer till liv. Filmen får 3 av 5 guldkameror.
Imorrn lovar jag att det blir skräckfilmer då Pinocchio går berserkgång med kniv.
 
Markus