0

Tenebre

Med ett sådan lustig title borde det vara en sju helvetes historia. Tenebre är titeln på en bok skriven av Peter Neal, som är målet för snattare. Hon norpar boken och blir tillfångatagen och för att göra dagen värre blir hon nästan mördad och våldtagen av en luffare, som salt på såren blir hon också knivskuren till döds hemma. Peter Neal blir anklagad för att vara sexistisk då hans nya bok bara har kvinnliga offer. Snart är polisen på Neal om den mördade snattaren. Vi får veta att mördaren härmar morden i Tenebre. Snart ringer våran mördare till Neal men efter att han sumpade chansen att ta fast honom/henne  flyr han/hon scenen innan poliserna hinner ut ur huset. Den klart lustigaste scenen kommer direkt efteråt då en kvinna sitter hukad framför 4 män, en slår henne vilket gör de 3 andra och hjälper kvinnan mörda honom med sin klacksko.... Vi får yttligare några scener med 2 kvinnor, den ena är värsta horan och den andre är mer nördig. Det påminner om världens mest vulgära sitcom. Fler mord dyker upp, så gör även personliga lappar adresserade Peter Neal. Kommer Neal få tag på mördaren? Hur många fler kvinnor kommer falla offer?
"If someone is killed with a Smith&Wesson revolver... Do you go and interview the president of Smith & Wesson?"
Scenen då Neal blir anklagad för att hata kvinnor och vara sexist är en homeage till Argento själv som oftast fick dessa anklagelser från kvinno grupper och anda fenimist grupper. Tenebre är mycket nära att vara en slasher film, Visst Phenomenia hade liknande tema MEN Tenebre tar det ett steg att vara italienska halloween. Det finns en hund attack scene som är mycket läskigare än den i Suspiria, Men istället för en schäfer är det en dobberman som hoppar över höga staket utan problem och går till anfall utan orsak, jämnfört med hunden i Suspiria som troligen var under en förtrollning. Medans den scenen var läskig pga atmosfären är denna scen kuslig pga just hunden som inte ger up utan jagar en kvinna genom halva stan. Vi får John Saxon, känd från Nightmare on Elm Street och Bruce Lee filmen Enter The Dragon som en skum och vänsterprasslande chef som vill att Neal vill riskera livet för " a deal of a lifetime". Tenebre är en mycket intressant kriminal historia och förtjärnar svaga 3 av 5 guldkameror. De flesta Argento filmer är mycket lika och de allra flesta är bra men inte perfekta.  Men som de flesta historier av Argento som går ut på att klura ut vem mördaren är har även denna ett mycket saftigt slut.
"Somebody who should be dead is alive, or somebody who should be alive is already dead."
Gör dig själv en tjänst, hyr/beställ/ladda ner några Dario Argento filmer,De är alla nervpirrande, intressanta, vackra och musiken är alltid top notch. Personligen rekomenderar jag Suspiria mest. Men alla filmer är värda en titt. Phenomenia och Tenebre är kända än Argentos fantastiska trilogi och det är förståligt, 3 Mödrar trilogin är för Dario Argento som Gudfader trilogin är för Francis Ford Coppula. Argento, en skräck mästare som skiljer sig från alla andra och verkligen satt Giallo i historie böckerna helt själv.
Markus