1

Suspiria

Det står italenskt på menyn ikväll! och vi börjar med förätten Suspiria av italienska skräck mästaren Dario Argento och den första i 3 mödrar trilogin. Dario är för Giallo genren som Alfred Hitchcock är för slasher genren. Väldigt mycket italienskt under Oktober månad Pinocchio filmer, Robins 2019 och nu Dario Argentos mästerverk Suspiria och dess uppföljare.
Handlingen är rätt simpel, en amerikanska åker till tyskland där en balettskola har accsepterat henne och denna ligger mitt ute i skogen, men redan direkt märker hon att allt inte är väl då en av studenderna möter henne skrikandes för att sen rusa ut i skogen. Intror är bland de mest spännande och berättar att tittaren verkligen kommer få sin livs åktur med hjälp av låten som spelas, the Main Theme är en av historiens kusligaste låt och skiftar mellan lugn synth musik till galen och tvistad helvetisk trip....och de lyckades inte ens namnge denna mycket talangfulla grupp, de heter Goblin....i filmen står det The Goblins...
" Not sure if someone's looking or not..."
Hur som helst i skolan möter amerikanska Suzy balletskolans rektor madame Blanc och Miss Tanner och en rumän, oj oj oj you have my attention, men tyvärr så är all attention han får " ja, jag vet att han är ful"... släng dig i väggen Tanner. Allt verkar frid och fröjd till mystiska saker sker på skolan, En mystisk städerska, det regnar larver och mystiska ljud kommer från det förbjudna rummet. Skolan har fått rykten om att något ockult pågår sedan de öppnat under Moder Helena Markos, eller Mater Suspiriorum, lidandets moder,  år som rektorn men hennes dotter Madame Blanc övertygar nu att allt ockult har tagits bort. Men endå känner Suzy och hennes nya vänninor Helena Markos närvaro.  En av de kusligaste scenerna innehåller en blind man och en schäfer på et ttomt torg mitt i natten, musiken gör det mycker mer skrämmande än vad det egentligen är men när hunden börjar skälla blir der mer och mer spänt, står nån där? Den stackars blinde mannen gapar i förtvivlan för att sedan sluta som hundmat.Som tur är finns Udo Kier där för att berätta om systrarna Markos och deras historia och vilken historia det är. Kan Suzy stoppa Helena Markos eller är den äldsta av Markos systrarna också den ondaste?
" Några av de mest kända scenerna"
Dario Argento har gjort ett mästerverk och får mord framstå vackert. Öppningsscenen är ett mästerverk bara den och allt som man inte tror ska hända, händer. Suspiria är en mycket kreativ film även om det kan bli tråkigt ibland så får man valuta för pengarna i slutenden. Även fast man aldrig får se Helena Markos så är hon en mycket övertygande filmskurk, Känslan filmen har ger verkligen en ohygglig känsla om att det finns nått bakom stängda dörrar som verkligen gör en nyfiken. Slutet är hysteriskt och full av Goblins musik och en av de allra snyggaste ljusshower nånsin. Filmen må inte vara allas smak men det är ett måste för filmälskare av alla kategorier. Suspiria får 4,5 av 5 guldkameror.  Min favorit skräckis från Italien helt klart.
 
Markus
 
Fotnot: Jag ser hela trilogin på italienska
1 Mr B:

DAt Markus