0

Roberto Bengini´s Pinocchio

Efter att ha vunnit Oscars för sitt jobb med att vara huvudskådis och ressigör i "Livet är Underbart" ville Roberto Bengini  göra en adaption av  Pinocchio med Federico Fellini bakom kameran. När Fellini dog valde Bengini att stå både framför och bakom kameran...vad vi får är en irreterande huvudkaraktär, ett vrak till story och italenare som tror de är roliga..."It's not-a fanni". Filmen är inte läskig, det är en familjefilm, men borde endå vara med på halloween vecka pga det förfärliga manus, dialog etc. Jag skulle kunna kalla den en filmkritikers värsta mardröm och skulle kunna skriva en kort novell om varför Pinocchio 2002 är så dålig. Här är några anledningar....
Det enda skrämmande här är manuset och hur dålig filmen är!

Okay så en stor stock skuttar runt efter att en trähuggare råkat tappa av den från sin last, och det är dumt redan från starten må jag säga då stocken helt och hållet ignorerar fysikens lagar för att tillslut landa vid Gepettos dörr vilket komma bli den lilla storyn om hur Pinocchio skapas. Redan från starten vill man ge Roberto Bengini en fet smäll då han försöker göra en magisk och folkkär film men redan 10 sekunder in vet man att detta kommer bli en lång, trög och dålig upplevelse. Första felet är att Pinocchio inte verkar vara gjord i trä utan mänskligt skinn då inget smink används, andra felet är att Pinocchio är mer irreterande än Jar Jar Binks. 10 minuter in och Pinocchio har redan fått Gepetto in burad och även Benjamin syrsa har de skitit i att sminka upp, bara satt 2 fejkliknande antenner. Majoriteten av filmen beter sig 40-nånting årige Roberto som ett barn och att se en fullvuxen man hoppa runt och leta kakor och leka " Mosa Syrsan" är troligen mer skadligt för hjärncellerna än alkohol. Pinocchio avbryter en dockteater på väg till skolan där ....vänta va? Alla andra dockor också har egen vilja och pratar bara det att de hänger i snören och arbeter under en jätte...hör alla hur illa detta låter? Sen möter han Räven och Katten, 2 männ i dåligt smink. 20 minuter in och jag har redan ont i huvudet. aja den slutar på samma sätt alla andra Pinocchio filmer gör, Han åker till Leksakernas land, pojkarna blir åsnor och sen blir han uppäten av valen där han återförenas med Gepetto och efter allt detta blir han en vanlig pojke.
Bland de sämsta speciall effekter och troligen de sämsta dialogerna nånsin på film
Roger Ebert sa en gång om en film " To say that this movie lays dead in the water, would be an insult to water". En perfekt beskrivning till denna skit film. Bengini håller aldrig munnen och för att vara "nyfödd" pratar han ren italenska, vet att man kan skala ett päron, I boken lärde han sig allt steg för steg. Alla barn i filmen spelas av full vuxna karlar likså resten av dockorna.....all budget verkar ha gått åt startister och kostymer. Sällan har jag haft så här många klagomål om en film, men filmen har inte lyckats göra någor rätt och borde ha vunnit alla sina 6 Razzie nomeneringar inklusive Sämsta film, sämsta Remake, sämsta manus, värsta Filmparet, värsta ressigör istället för att bara ha vunnit Sämsta skådis (Roberto Bengini) Att ge filmen 0 guldkameror av 5 är att vara snäll, vill gärna ge den minus poäng. Låt oss fortsätta Puppet Veckan med en annan version av den berömda sagan, det kan bara bli bättre från och med nu. Roberto Benginis Pinocchio, en av de allra värsta filmer jag sett...och jag har sett en hel del.
 
Markus