0

Phenomena

En flicka på semester kommer vilse i Schweiz och har oturen att bli halshuggen av något som man bara ser ur första person. Donalds Pleasence känd som Dr. Sam Loomis från Halloween och Ernst Stavro Blofeld från James Bond filmen You only live twice, ger oss en mycket lärorik läxa i hur insekter som lever av kadaver funkar som poliserna då kan identitera flickan och räkna ut hur länge hon varit död, De räknar ut att hon har varit död i 8,5 månader. Jennifer Connelly spelar....Jennifer... som har gåvan att prata med insekter genom telepati och går loco när ett par försöker ha ihjäl ett bi. Jennifer kommer till en flickskola där hon träffar fransyskan Sophie och de blir genast vänner. Den natten går Jennifer upp och går men möts av en grotesk syn då en flicka slår huvudet igenom ett fönster för att sedan få ett svärd i huvudet. För att göra det värre går hon ut på stan för att bli påkörd och sen utkastad ur en bil som kör ca 70 km/h. Snart möter hon Donald Pleasence  som ger en snabb beskrivning om hur han studerar insekter och hur han började studera i Schweiz för att sen bli lärare. Under en lustig sekvens får vi se hur Jennifer upphetsar en skalbagge medans den försöker uphetsa henne.
" Bada i en pool full av skelett är ett måste denna Halloween"
Efter att Jennifer orsakat kaos på skolan genom att tillkalla miljarder flugor och blir då utslängs. Med hjälp av Donald Pleasence bestämmer hon sig för att leta reda på mördaren själv och får en fluga som ledhund för att kunna spåra liken själv.
" Apa med verktyg är ingenting man leker med"
Fransyskan Sophie är en mycket lustig person, hon säger till Jennifer att hon inte kan sova om hon skulle tänka på Jennifers pappa hela natten...wink wink. Donald Pleasences lektion i kadaver är mycket intressant, den beskriver att det finns 8 typer av dödsätare och att det är som en näringskedja, och att alla dem bor exakt lika länge i kadavret tills nästa del av kedjan tar över. Musiken är som vanligt fantastisk och gör sin del för att skapa en mycket kuslig atmosfär. Men Phenomena är inte alls lika läskig, kuslig eller minnesvärd som Suspiria och Inferno. Miljöerna är inte lika hotande. Idéen är intressant dock, en kvinna som löser mord genom att använda insekter och både Connelly och Pleasence är mycket bra i sina roller.  Det finns också en mycket vältränad chimpans som faktiskt bet av en del av Jennifer Connellys finger under slut scenen. Phenomena  får 3 av 5 guldkameror.  Argento brukar kalla denna hans favorit film han själv gjort.
Makus