1

Inferno

Ny moder, ny byggnad nya karaktärer.....och ny atmosfär. Medans Helena Markos gjorde stort intryck utan att synas gör hennes syster  Moder Tenebrarum inte alls mycket för att påverka historien. Hennes handlingar får det se ut som om det är människorna hon besatt själva utför det utan att vara påverkade av en förtrollning. Moder Tenebrarums, mörkrets moder kanske enda handling som verkar vara från ingenstanns är ett anfall av många katter mot en person som tidigare dränkt en säck full av katter. I suspiria fick vi larver i miljarder och då visste man att det verkligen inte var rätt ställt i den byggnaden. I Dario Argentos Inferno verkar det inte som om Argento gav sitt bästa men det är fortfarande en bra film, bara mycket mycket svagare än sin föregångare.  Den sägs också vara 80 talets mest underrated movie av Total Film
"  Denna man hatar verkligen katter!"
Så vad bjuder Inferno på? Inte bara får vi se forskaren  och författaren bakom de 3 mödrarna som styr världen med lidande, tårar och mörker vilket också betyder att vi får en djup historia om vad som hände mödrarna i fontiden. Vi får också tillbaks Goblin från förra filmen. Marc får ett brev från sin syster Rose som läst boken om de 3 mödrarna. Rose går tillbaks till affären där hon köpte boken och möter den kusliga bokhandlaren som förklarat att många tror att de 3 mödrarna är skrock. Vi får en lång sekvens då Rose hoppar i en vattenfylld källare där mycket bråte och lik ligger. Sen får man veta att Marc går på ett universitet och studerar musik där en mycket lustig kvinna sitter och tittar in i hans själ med en katt i sin famn, denna scen är mycket lustig. Men Marcs brev hamnar i hans klasskamrats händer som själv börjar leta information i en annan bokaffär där hon möter alkemisten vars dagbok är basen till boken "De 3 Mödrarna" och han är inte glad att se boken igen. Men Snart får klasskamraten kniv i ryggraden och Mark beger sig till sin syster för att prata med henne ....men det blir svårt då hon saknar huvud. Så nu är Marc våran hjälte och hans jobb att inte bara ta reda på vad som pågår...men också att konfretera den andra modern, Moder Tenebrarum- mörkrets moder.
"Have you ever heard of the Three Sisters?"
Inferno är väl lite underskattad skulle jag säga men Suspiria är fortfarande bättre, läskigare och musiken är en gnutta bättre. Det enda stora problemet jag har med den är att det finns allt för många katter och som vi alla vet är katter  " rövhål".  Miljöerna, belysningen och färgerna birdrar till en perfekt gothisk film och musiken påminner om opera för att blandas med uppjagad musik då man ska vara rädd. Även om storyn är seg så är det en mycket vacker film att titta på och italienska får allting att låta konstnärsaktigt och poetiskt.....förutom Roberto Benginis Pinocchio.  Medans Suspiriorum-lidandets moder(Helena Markos) närvaro kändes i första filmen så känns det inte alls som om Tenebrarum finns i filmen förrän de sista 10 minuterna. Långt innan jag väl såg Inferno hörde jag en mycket bra låt som kom ifrån den, låten " Mater Tenebrarum" men när jag väl såg filmen...vad händer när låten spelas?.....Mark går på knä under hela låten och går och går och går, men när det väl börjar hända nått slutar den. Inferno får 3 av 5 guldkameror för dess fantastiska miljöer, musik och kamera arbete och en skrämmande historia....synd att det inte alls är i samma stil som Suspiria. Är inferno underskattad?...Lite den är inte perfekt men förtjärnar mer kännedom.
" Inferno övervinner endast Suspiria i poster, denna poster är fantastisk"
 
 
Markus
 
fotnot:
" I italien har man tydligen en lek som heter kasta katt"
1 mr Y:

DAt markus