0

The Artist

Samtidigt som Joel och Robin skriver om filmer som de nyligen sett, tänker jag ta en mer svart-vit approach…..bokstavligen. Under tiden jag sitter och tänker vilken film som är både gammal-modig och som dagens biobesökare känner till så poppar då plötsligt "The Artist" upp i min filmsamling.
Filmen som går tillbaka 80 år i tiden och ger en helfilm i svartvitt och inte ett ljud annat än den pampiga orkester-musiken i bakgrunden.
 
I huvudrollerna ser vi Jean Dujardin och Bérénice Bejo.
Dujardin spelar en välkänd stumfilms skådespelare, hollywood-hunken George Valentin som lever livet tillsammans med sin hund i filmerna, hunden Jack som spelas av en Jack Russell Terrier vars riktiga namn är Uggie. De får dock konkurrens när ljudfilm blir allt mer populärt.
 
 
George blir en dag förtjust i amatör-skådespelaren Peppy Miller (spelad av Bérénice Bejo) som senare under ljudfilmens dynasti kommer bli super-stjärna över en natt. Kommer George kunna fortsätta sitt liv på topp eller måste han inse att stumfilmens glada dagar är räknade?

"The Artist" är en långsam film, inte för dagens bio människor som vill ha action och explosioner. Den berättar historien om hur George Valentin, så som så många andra stumfilms-skådespelare som Charlie Chaplin och Buster Keaton fick kämpa för att stanna kvar i ljudfilms-industrin.
 
Jag ger filmen: Fyra guldkameror av fem!
har du inte spanat in "The Artist" gör det, 6 Oscars + 4 ytterligare oscarsnomineringar kan inte ha fel.
 
 
Markus