0

Raising Cain

“Hickory dickory dock. Cain has picked his lock.” utbrister Carters onda alter-ego Cain under ett samtal i ett skumt hotellrum. Carter är en barn psykolog som är gift med Jenny och har en dotter med henne. Men Jenny anar ugglor i mossen när Carter blir mer och mer besatt av hur sin dotter blir uppfostrad, och inte bättre blir det att Jenny vänsterprasslar med en gammal flamma bakom Carters rygg. Carter och hans alter-ego går så långt att de kidnappar Carters dotter för att hans pappa ska kunna experimentera på henne. Enda problemet är att Carters pappa dog i en olycka i Norge för många år sen. Det enda Jenny är säker på är att i huvudet på Carter Nix finns det fler än en person och att varenda en måste stoppas innan de skadar hennes dotter.

 

”You’re gonna have us all put away for good”

“I am what you made me, dad”

 

"Raising Cain" är en psykologisk thriller av Brian Di Palma, mannen bakom "Scarface" och "De omutbara" med John Lithgow som Carter, Cain och många olika personligheter. Lithgow är det enda personligen jag verkligen gillar i denna filmen. Hans framträdande får en rätt bra film att bli skrämmande och underhållande som till exempel scenen där han först är en 5 årig grabb i en medelåldersmans kropp för att sedan hastigt släppa fram en annan av Cains många ansikten, en bitchig kvinna. Lithgow är känd i komiska roller som Dick Solomon från "3rd rock from the sun" och "Harry and the Henderssons" men här och i "Ricochet" spelar han skrämmande typer som kan ha lätt till att han fick rollen som Trinity i serien "Dexter" som han fick mycket bra kritik för av fans. Lolita Davidovich spelar Carters fru och protagonisten i dramat och gör ett bra framträdande som en mor i nöd och en förförerska.

"Raising Cain" eller som den på svenska heter "Cains många ansikten"

får 3,5 av 5 guldkameror från mig

då den enda verkliga bra delen är att se John Lithgow plåga sig själv och att få reda på Carters pappas spelplan för att avsluta det han en gång startat. Resten är som vilken annan 90-tals thriller som helst men en person kan göra mycket skillnad, speciellt om han spelar majoriteten av karaktärerna.

 

Markus