0

Planet Of the Apes

 
För att starta Apvecka börjar vi med den allra bästa filmen med apor i sig, Rob Serlings mästerverk, Apornas Planet baserad på boken med samma namn av Pierre Boulle
Kapten Taylor och hans kollegor är på uppdrag ute i rymden men kraschlandar på en planet. Taylor och 2 av hans kollegor utforskar den mystiska planeten och tror de hamnat i paradiset, men när primitiva människor dyker upp och ser skrämda ut och varför inte? På denna planet är det apor som är den dominerande rasen och människor är bestar. Taylor och hans besättning blir attackerade och separerade. Taylor blir tillfångatagen och körs till Kapstaden. han blir undersökt av Zira, en Schimpans som är en högt uppsatt forskare om människor som spelas av Kim Hunter. När Taylor visa mer intelligens än vad en människa på denna planet har tar Zira in honom och visar upp honom för sin make Cornelius(spelad av en utmärkt Roddy Mcdowell). Men Taylor tvingas sitta inlåst i en bur med Nova, en av primitivkvinnorna. Men när Taylor rymmer hamnar han i Orangutangen Zeius vårdnad, den högsta uppsatta forskaren i ApStaden, Kan Taylor bevisa att han är en utomjording? Hur kommer apornas planet att förändras?
” Beware the beast Man, for he is the Devil's pawn. Alone among God's primates, he kills for sport or lust or greed. Yea, he will murder his brother to possess his brother's land. Let him not breed in great numbers, for he will make a desert of his home and yours. Shun him; drive him back into his jungle lair, for he is the harbinger of death”

Planet of the Apes är skriven av mannen bakom Twilight Zone, Rob Serling, och det är exakt vad det känns som, ett långt färgglatt avsnitt av Twilight Zone. Charlton Heston är en perfekt action hjälte för sin tid, med dagens standard kan han verka lite gammalmodig. Sminket är en smaksak om vad man tycker. Det är inte lika detaljerat som 2001 A Space Odessey som också hade avancerat apsmink, men Apornas planet sminket har blivit ett element man bara kan förknippa med filmserien. Aporna är slarvigt framträda, inte skådespeleriet, det är mycket bra, men Gorillorna är lika långa och kraftiga som schimpanserna. Orangutangerna är längre än gorillorna, i verkligheten är gorillor nästan dubbelt så stora som schimpanser, men i denna film har man verkligen inte bryt sig om att ge större personer rollen som gorillor.
” A planet where apes evolved from men? There´s gotta be answer”

Dr. Zeius är en perfekt antagonist, han är inte ond, han bryr sig om att hålla Apornas Planets förflutna hemlig så för att fortsätta hålla harmonin vid liv. Cornelius har en perfekt röst, en av de bästa röster man har hört. Filmen är en av de allra bästa sci-fi flickar någonsin, ett sant mästerverk, OM man snabbspolar till 30 min in, för att det är riktigt tråkigt att se Taylor och besättningen hans vänner gå runt och se sig omkring. Filmen bjuder på nu välkända qoutes som ” Get your stinkin paws of me you damn dirty ape!” och ”You blew it up! DAMN YOU! DAMN YOU ALL TO HELL!” men synd att inte texten på lappen som Cornelius laser I slutet har fått lika mycket igenkännelse.
 
 
Planet of the Apes får 5 guldkameror av 5, seg start men resten är rent filmguld.

 
 Markus