1

King of Comedy

Det finns filmer som är obehagliga som Texas Chainsaw Massacre (Motorsågsmassakern) där obehagligheten kretsar om hur illa huvud-karaktären behandlas/torteras. Det finns den där obehagliga känslan att nånting kommer hända/hoppa fram hastigt som i Halloween. Sen finns det obehagligt i som att någon är nesatt av dig, avgudar den jord du går på lite för mycket och vars liv kretsar runt dig. Detta är fallet i Martin Scorsese’s King Of Comedy med Robert De Niro och Jerry Lewis.

Robert De Niro spelar Robert Pupkin, en autograf-jägare som är besatt av Jerry Langford (Lewis), som är en berömd programledare över en talk-show. Robert drömmer att få framträda på Langfords program med sitt stand-up nummer. Efter att smygit sig in i Langfords limousin och gett Langford sitt telefon-nummer får Robert för sig att de två är bästa vänner. Han spenderar många timmar med att vänta på Langford’s kontor men blir utkastad till slut. Langford får nog när Robert lyckas ta sig in i Langfords hus och vägra gå och krossar allt hopp Robert har att få vara med i program. Det enda vettiga i denna situation? En kidnappning! Med hjälp av Rita, en kvinna som är lika besatt av Langford som Jerry är, utför de en snabb kidnappning med hårda krav för att släppa deras idol fri.
 
 

“I'm gonna work 50 times harder, and I'm gonna be 50 times more famous than you.”

“Then you're gonna have idiots like you plaguing your life!”

 

King of Comedy är en av Scorseses roligaste filmer och en av de mörkaste. Både Robert De Niro och Jerry Lewis skiner i denna äckligt obeväma historia om idoldyrkan på för hög nivå. Från början till slut kommer du ha en oerhört oangenäm känsla och ha en rejäl tankeställare om vad som pågår inombords i Robert Pupkins skalle.

“Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.”

 

Inte så mycket att säga om denna film annat än obekväm och rolig. Inte den bästa från Martin Scorsese men ändå ett ton av kul. Det är synd att den inte är lika välkänd som Goodfellas, Casino eller Taxi Driver men se den gärna om du kan få tag i den.

 

Filmen får 4 av 5 guldkameror guldkameror av mig.

 

 


Markus

1 Pladd:

Hej! Jag såg er kommentar på min blogg först nu. Av någon anledning hamnade ni automatiskt i skräppost-avdelningen. Min spampolis brukar inte göra misstag, men den här gången har uppenbarligen något gjort den på dåligt humör. Kul blogg! Jag lägger till er på min bloggroll med detsamma.

Jag håller med om King of Comedy också. Verkligen en obekväm film.

Svar: Tack för du la till oss! Konstigt att vi hamnade bland skräpposten! Det är ju inte så skoj! Haha! :D Vi är tacksamma och finner det roligt att du också gillar film! Din blogg var också riktigt rolig att spana in! Och jaa... "King Of Comedy" är en obekväm film!

Joel, Robin & Markus
FilmFett