0

In God We Trust

Medans jag besökte Powell’s Bookstore var det en bok i skyltfönstret som verkligen fångade mina ögon, "Marty Feldman - The Biography of a Comedy Legend".

Marty Feldman är en av de största inom komedin. Hans komedi-serier på BBC öppnade grindarna för Monty Python och förändrade brittisk komedi för evigt. Hans roll i Mel Brooks komedi "Det våras för Frankenstein" (Young Frankenstein) gjorde honom till filmstjärna och Marty började skriva manus till lång-filmer istället. Hans första film, "Glöm inte Kamelerna"(Last Remake Of Beu Geste) som blev en medelmåtta succe och sen var det hans andra film "Vi Litar På Gud" som blev en flopp. Men hur kunde detta geni misslyckas inom komedi?

 

Marty spelar munken Broder Ambrose som ger sig ut på ett uppdrag för att samla ihop pengar till sitt kloster, han möter Dr.Sebastian Melmoth som spelas av Peter Boyle( Pappa Frank från "Everybody Loves Raymond"). Sebastian har en kyrka på hjul och har tappat det mesta av sin tro. Ambrose blir då vän med Mary som är prostituerad, hon hjälper Ambrose med sitt uppdrag. Men folket i staden är upptagna med att skänka pengar till Armageddon T. Thunderbirds(spelad av Andy Kaufman) kyrka, en korrupt präst som tömmer folkets fickor på pengar genom att säga att han kommuniserar med Gud. Men är det samma gud vi tror på eller går folkets pengar till en pengaslukande maskin?

 

“Oh and by the way, I think I love you. Do you mind?”

 

In God We Trust är verkligen inte Martys bästa film. Han har gjort 3 minuter långa sketcher om religion som har framkallat fler skratt än denna 97 minuters långa film. Skådespeleriet är bra, det är endast storyn som är svag, få riktiga skämt och en mycket utdragen (men imponerande) jaktscen. Kaufmans framträdande är underhållande som korrupta Armageddon, Richard Pryors cameo som Gud var mycket lustigt, Pryors stand-up shower innehåller mycket snusk och elakheter (kort sagt de är lysande!). Romansen mellan Mary och Ambrose är ointressant och gick för snabbt. Inte många plus i kanten men ändå värd att spana in, det ligger en mörk sanning om kyrkans korruption bakom skratten.

 

In God We Trust får 2 av 5 Guldkameror av mig.

 

Vill du se Marty Feldman på topp? Spana då in hans sketcher från tv-showen på BBC eller "Det våras för Frankenstein". Kolla även in "Last Remake of Beu Geste" om du vill se något som Marty har regisserat.

 

“Money can't buy happiness! Only POWER can do that! “

 

 

Markus