0

Conquer the Planet OF the Apes

 
Efter att ett virus har utrotat alla planetens Katter och hundar har apor förslavats och tränas till att bli betjänter, husdjur, arbetare och städare. Orangutanger har gul uniform, Gorillor har röd, Schimpanser har grön. Armando, cirkus direktören från förra filmen ankommer till New York med Cesar, Ziras och Cornelius son från förra filmen och spelas av Roddy Mcdowell. Båda våra hjältar äcklas av hur aporna behandlas. I huvudcentret styr Guvenör Beck med järnhand och livsmål är att stoppa ” Apan som kan tala” för att försäkra jordens framtid.Efter att Armando tar skulden från en av Cesars kommentarer blir Armando placerad i fängelse, så Cesar lämnas att utforska människornas grymhet på egen hand. Han smyger in i huvudkontoret undercover, han smyger in i en bur från Borneo full av orangutanger…..och det är endast efteråt arbetarna kommer på att Schimpanser INTE finns i Asien… vad de än betalar kontrollanten så är det på tok för mycket. Men efter att Cesar fått reda på vad Armandos öde samlar han ihop alla stadens apor och planerar revolution, nu ska mänskligheten störtas!
“Ape Management... is in the hands of the apes”.
Conquer the Planet OF the Apas är efter originalet min favorit film I serien. Produktionsvärdet på filmen är mycket lägre än de andra filmerna, men det jämnar ut sig med en mycket underhållande mörk historia. Slut talet är ett av de allra bästa som fångats på spelfilm och kan placeras direkt där uppe med Charlie Chaplins slut tal från The Great Dictator och är en av mina absoluta favoriter stunder i serien. Skurken i filmen är utmärkt, både diabolisk och hotfull.
“Where there is fire, there is smoke. And in that smoke, from this day forward, my people will crouch and conspire and plot and plan for the inevitable day of Man's downfall”

“Where there is fire, there is smoke. And in that smoke, from this day forward, my people will crouch and conspire and plot and plan for the inevitable day of Man's downfall”
Roddy Mcdowell är lika utmärk som Cesar som han var som Cornelius i de tidigare filmerna, men i denna film är han mer en hjälte än en bikaraktär, hans framträdande är faktiskt mer dramatisk, som om Shakespeare skulle skriva om ryska revolutionen med inslag av Rambo.
Filmen får 4 av 5 guldkameror av mig.  Rise of the Planet of the apes kan ses som en reboot av denna film och båda är lika underhållande, båda har sina upp och ner, och att säga vilken som är bäst just nu är svårt, men Conquer är deffenetivt min favorit efter orginalet i orginalserien.

Markus