0

Beneth the Planet of the Apes

 
Uppföljaren till Apornas plant saknar en sak..Rob Serlings manus, redan är atmosfären från första filmen borta, så är Roddy Mcdowell som var upptagen men att ressigera sin debut, The Ballad Of Tam Lin som också blev hans enda ressigerade film. Också Taylor, Zira och Zeius har mycket mindre roller, i denna fokuserar man på de nya karaktärerna.
 
“The only good human... is a dead human!”
Efter att Taylor red iväg med Nova i förra filmen upptäcker man den förbjudna zonen. Taylor försvinner och Nova rider för att hitta hjälp. En ny besättning landar på Apornas planet men nu är det endast en som överlever, Brent. Efter att begravt sin kapten ger han sig ut i öknen. Han hittar Nova och tillsammans rider de till Apornas Stad. Brent får sig en riktig chock när han ser stadens invånare. Med Dr.Zeius godkännelse ger sig General Ursus ut för att starta krig med vad som än finns bortom den förbjudna zonen. Brent och Nova hittar vad den förbjudna zonen verkligen döljer....en ras med mutanter med telepatiska krafter, nu står det mellan Mutant och Apa.
”The heavens declare the glory of the Bomb, and the firmament showeth His handiwork”
Som sagt, Beneth the Planet of the Apes saknar atmosfären och samma välskrivna dialog som sin föregångare. Men dräkterna har också blivit lite svagare för att spara pengar, det finns en scen då man ser Dr.Zeius och General Urus i en bastu och kropparna ser ut som vilken lågbudgets kostym som helst. Den nya hjälten är tråkig som en sten och mer bakgrund skulle behövas, som till exempel hur 2 rymdskepp från samma planet landar på EXAKT samma okända planet inom loppet på några veckor. Mutanterna i filmen vill verkligen vara skrämmande, men de påminner om skurkar som skulle kunna medverka i 60-tals Star Trek. Charlton Hestons återvänder som en bikaraktär medans all fokus läggs på våran nya hjälte vilket är synd för att Taylor är så mycket mer intressant och Charlton Hestons skor är svåra att fylla.


Beneth the Planet of the Apes får 3,5 guldkameror av 5, en svag uppföljare men som tur är tar inte serien slut där, men tyvärr kommer det bli värre. Escape the Planet of the Apes härnäst.
Markus